WordPressWordPress Eklentileri

Rank Math SEO Kurulumu ve Ayarları

Rank Math SEO Kurulumu ve Ayarları

All in One SEO veya Yoast SEO gibi, sitenize ekleyeceğiniz içeriklerinizde çeşitli kriterleri gözeten ve eklediğiniz içeriğin daha kaliteli ve okunabilir olmasını amaçlayan MyThemeShop firmasının ücretsiz seo eklentisi ‘dir.
Eklenti birçok dilde hizmet vermek üzere ücretsiz çeviri yardımıyla geliştirilmeye devam ediyor. Türkçeleştirme çalışmaları kapsamında bizzat benim de yardımcı olmaya çalıştığım çevirilerin zaman içerisinde Rank Math SEO Türkçe eklenti olarak karşımıza çıkacağını umuyorum.

Rank Math SEO Kurulumu

Wordpress Admin Panelinde Eklentiler – Yeni Ekle adımından “Rank Math SEO” yazarak aratın ve eklenti yükleyip etkinleştirme işlemini tamamlayın. Artık eklentiyi kurdunuz ve ayarlarını yapmaya hazırsınız.

Rank Math SEO Ayarları

rank-math-kurulumu-2

Rank Math SEO – Kontrol Paneli

Rank Math Kontrol Paneli ana bölümünde Modüller, Yardım, Kurulum Sihirbazı ve Ayarları İçeri ve Dışarı Aktarma seçenekleri bulunuyor. Modüller kısmına yukarıda değindik. Modüllerin ayarları ile ilgili daha sonra bilgi veriyor olacağım.
rank-math-kurulumu-3
Ana bölümde yer alan Kurulum Sihirbazını diğer SEO eklentilerinden hatırlarsınız, Rank Math SEO benzer bir şekilde kurulum sihirbazı bilgisi alıyor. Kurulum Sihirbazı adımlarına değinelim;
Start Wizard butonuna tıkladığınızda karşınıza gelen ekran aşağıdaki gibidir. Bu ekranda Sitenizin hangi kategoride olduğu, logosu ve sosyal medya paylaşımında kullanılacak görsel bilgisi isteniyor.rank-math-kurulumu-4
Yukarıdaki alanları doldurup Kayıt Et ve Devam et butonuna basınca Google Search Console bağlantısı yapabileceğiniz kısım geliyor.rank-math-kurulumu-5
SEO Eklentinize bu bağlantı yetkisini vermek tamamen size kalmış, çeşitli analizler elde edebilirim diyorsanız yapmanızda yarar olabilir.rank-math-kurulumu-6
Hali hazırda sitenizde sitemap.xml dosyasını oluşturmak için bir eklenti kullanmıyorsanız Rank Math bu görevi yapıyor. Sitemap dosyasını kategorize ediyor ve post, category, pruduct gibi alt gruplara bölerek işinizi kolaylaştırıyor. Benim sadece içerik ihtiyacım olduğu için eklentinin sitemap ayarını kapalı tutuyorum.
rank-math-kurulumu-7
rank-math-kurulumu-8
Optimizasyon ayarları adımı bazı işlemler açısından önem arz ediyor. Üst kısımda eklediğim 2 görsel üzerinden adım adım gidelim;

  • Noindex Empty Category and Tag Archives

Temel anlamda bir web sitesi yönetiyorsanız Google’ı anlamaya ve ona uygun davranmaya odaklanmalısınız. Gereksiz gördüğünüz kategoriler veya etiketleri engelleyerek sadece içeriğinize odaklanmak isteyebilirsiniz. Zira Google kategori sekmelerini veya etiketi çok fazla önemsemez. Siz de kategorileri ve etiketleri noindex yaparak Google tarafından arama sonuçlarında gösterilmesini engelleyebilirsiniz; bu sizin faydanıza olacaktır.

  • Nofollow Image File Links

Harici görüntü dosyalarına işaret eden bağlantılar için otomatik olarak rel = “nofollow” niteliğini ekleyin. İçerik görüntülendiğinde ve depolanan içerik değiştirilmediğinde, özellik dinamik olarak uygulanır.

  • Nofollow External Links

Sitenizden yapacağınız link çıkışları nofollow olduğunda dofollow olarak tabir edilen ve değerli olan link çıkışlarını dengelemek adına kullanılabilir. Bu başlıkta aslında bir siteyi kaynak gösterecekseniz vereceğiniz linki nofollow olarak vermenizi tavsiye ediyor.

  • Open External Links in New Tab/Window

Bu başlıkta bir siteye link verdiğinizde gelen ziyaretçinin linke tıkladığında sayfanın nasıl açılması gerektiği ile ilgili ayarı seçmenizi istiyor. Şöyle düşünün bir link verdiniz ve “yeni sekmede aç” demediniz. Bu durumda gelen ziyaretçi verdiğiniz kaynağı merak edip tıkladığında artık potansiyel bir kayıp yaşamış ve ziyaretçiyi kaybetmiş olursunuz. Bu sebeple vereceğiniz bütün linkleri yeni sekmede aç şeklinde ayarlamanızda yarar bulunuyor.

  • Strip Category Base

Bu özellik bildiğim kadarıyla diğer SEO uygulamalarında bulunmuyor. Nedir bu? Wordpress sitelerde siteadi.com/category/sizinkategoriniz şeklinde linki oldukça uzatır. Bunu kısaltmak için No Category URL gibi eklentiler kullanırdık. Rank Math bu açığı görerek Category sekmesinin kaldırılması için özellik eklemiş. Güzel de olmuş doğrusu.

rank-math-kurulumu-9
Rank Math Kurulum Sihirbazını tamamladınız. Tebrikler!
rank-math-kurulumu-10

Import & Export Settings (SEO Ayarlarını İçeri veya Dışarı Aktarma)
SEO ayarlarınızın tamamını yaptınız ve artık kullanıyorsunuz. Yeni bir site açacaksınız ve bu ayarları baştan aşağı yeniden yapmanız gerekiyor. Merak etmeyin, Rank Math bunu düşünmüş ve mevcut ayarları dışarı aktarma özelliği getirmiş.
Ayrıca bütün ayarları yaptıktan sonra ayarları yedekle butonuna basarak yedekleyebiliyorsunuz.
Rank Math, Yoast SEO eklentisinde yaptığınız ayarları da algılıyor ve kendi bünyesine aktarabiliyor. Yoast SEO ayarlarını Rank Math’e aktarma yapabiliyorsunuz.
Kontrol Paneli altında hangi modüllerin olduğunu göreceksiniz. Bu modüllerden hangilerini kullanmak istiyorsanız bu kısımdan aktif veya pasif yapabiliyorsunuz. Başlıklarına değinecek olursak;

  • 404 Monitor
  • AMP
  • Link Counter
  • Local SEO & Google Knowledge Graph
  • Redirection (Yönlendirmeler 301, 302 vb.)
  • Rich Snippets
  • Role Manager (Rol Yönetimi)
  • Search Console (Örn; Google Webmaster Tools)
  • SEO Analysis
  • Sitemap
  • WooCommerce

Rank Math SEO – 404 Monitor Ayarlarırank-math-kurulumu-11

Sitenize gelen ve 404 hatası alan kişilere yaptığınız bilgilendirmeyi gösterir. Ayrıca sizin belirleyeceğiniz bir bağlantıya da yönlendirilmesini sağlar.

Rank Math SEO – AMP Eklentisirank-math-kurulumu-12

Rank Math SEO AMP Eklentisi ile sitenizi ziyaret edenlerin daha hızlı görüntüleme yapabilmesine olanak tanırsınız. Google AMP HTML konusunda son zamanlarda İnternet sitesi yöneticilerini uyarmaya başladı. AMP Eklentisi ve SEO kelimeleri artık yan yana kullanılabilir demektir. AMP hakkında bilgi sahibi değilseniz Google AMP Nedir? makalemizi okuyabilirsiniz.

Rank Math SEO – Link Counter (Bağlantı Sayacı)

rank-math-kurulumu-13
Bu özelliği ile Rank Math Bağlantı sayılarınızı size söylüyor. Site içi bağlantılar, site dışı bağlantılar ve sitenizdeki içeriklere verilen linkler ile ilgili istatistiklere erişebiliyorsunuz.

Rank Math SEO – Local SEO Google Knowlegde Graph

rank-math-kurulumu-14
Rank Math Local SEO ayarları nasıl yapılır? Detaylı anlatım için tıklayın.
Local SEO ayarlarında, site başlığınızı, açıklamanızı, sosyal medya hesaplarınızı, varsayılan olarak çıkacak görselleri vb. bir çok şeyi ayarlayabiliyorsunuz.

Rank Math SEO – Yönlendirmeler

rank-math-kurulumu-15
Sitenize eklediğiniz veya daha önce sildiğiniz indeks almış içeriklerinizi farklı linklere yönlendirerek ziyaretçi kayıplarını önleyebileceğiniz kısım burası. Örneğin bir yazınızı güncellediniz ama linkinin değişmesi gerekiyor. Değiştirip 301 yönlendirme yaparsanız mevcut linke gelen ziyaretçiler yeni linke yönlenir ve ziyaretçi kaybı olmaz.

Rank Math SEO – Rich Snippetsrank-math-kurulumu-16

Son zamanlarda görmüşsünüzdür bazı arama sonuçları yıldızlı gösteriliyor. Hepimizin dikkatini çeken ve doğal olarak ziyaretçi çeken bu işlemi Rich Snippets özelliği ile yapabiliyorsunuz.

Rank Math SEO – Role Manager (Rol Yöneticisi)

rank-math-kurulumu-17
Adından da anlaşıldığı üzere sitenize üye olanların yetkilerine göre hangi ayarları yapabileceğine karar verebileceğiniz modüldür. Yönetici, Editör, Yazar, Üye vb.

Rank Math SEO – Search Console

rank-math-kurulumu-18
Rank Math SEO Search Console modülünü Google ile entegre ederek istatistikleri eklenti içerisinden görüntüleyebilir raporlama yapabilirsiniz.

Rank Math SEO – SEO Analysis

rank-math-kurulumu-19
SEO Analysis modülü ile İnternet sitenizin 70’den fazla kritere göre analiz edilmesini sağlayabilirsiniz. Bu özellik ile eksiklerinizi tespit ederek önlem alabilirsiniz. Buna benzer olarak SEO Uyumlu ve Hızlı Wordpress temalar makalesinde site hızını ölçebileceğiniz, hataları tespit edebileceğiniz İnternet sitelerini paylaşmıştık. Bu da kenarda dursun ????
 

Rank Math SEO – Sitemap (Site Haritası)

rank-math-kurulumu-20
Neredeyse bütün SEO eklentilerinde bu özellik mevcut. Rank Math durumu biraz daha geliştirmek adına sitemap adreslerini kategorize etmiş. İçerik, ürün, kategori vb. çeşitlendirerek süreci kolaylaştırmayı hedeflemiş. Güzel de olmuş.

Rank Math SEO – WooCommerce Modülü

rank-math-kurulumu-21
Ürün satışı üzerine bir İnternet sitesine sahipseniz bu özelliği seveceksiniz. WooCommerce Ürün sayfalarınızı bu modül ile optimize edebilirsiniz. Makalemiz genel hatlarıyla tamamlanmış olsa da modüllerin ayarları hakkında bilgi verilmeye devam edilecek ve içerik güncellenecektir.

Rank Math SEO – Türkçe

Şayet siz de Rank Math SEO Türkçe kullanımı konusunda destek vermek isterseniz bu bağlantıdan yardımcı olabilirsiniz. Rank Math Türkçe Dil için belli alanları çevirme imkanı buldum. Buradan indirebilirsiniz: Rank Math Türkçe Çeviride daha çok içerik girerken alt kısımda yer alan uyarıların olduğu bölümü çevirdim. Diğer alanlarda da çeviriler yaptım fakat şimdilik bununla idare edin. ????

İlgili Makaleler

12 Yorum

  1. Merhabalar hocam elinize sağlık çok iyi bir video olmuş. Hocam bunu All in seo pack için de anlatırsanız sevinirim. Ayrıca en çok merak ettiğim konu yeni nesil sitemap nasıl oluşturacağız. All in seo eklnetisinin sitemapında farklı sitemaplar cıkıyor sizdeki gibi bunlar search consola tek tek tanıtmamız mı gerekli. Saygılarımla

      1. Selam Umut,
        Biraz geç döndüm yoğunluktan hakkını helal et :)
        Yoast SEO > Arama Görünürlüğü > İçerik Türleri bölümüne girdikten sonra
        Ekran görüntüsündeki gibi güncelleme yaparsan düzelecektir. “Insert snippet variable” butonunu kullanabilirsin bunun için.
        https://prnt.sc/t25x0g
        Sevgiler.

  2. Merhaba hocam. Öncelikle çok güzel bi video olmuş, elinize sağlık. Benim bi sorum olacaktı. İnternet sitemde bir sayfa, yazı veya kategoriye girdiğim zaman tarayıcı sekmesinde yalnızca site adım yazıyor. Site adımın sağ tarafında bulunduğum sayfanın adının yazmasını nasıl sağlayabilirim? (siteadı – sayfaadı) Yoast SEO’yu kurcalarken bozdum sanırım, nasıl düzeltebileceğimi de bulamadım. Yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi akşamlar.

  3. hocam yeni sitem için arayıştayım. bazıları memnun bazıları memnun değil. rank math mı yoksa yoast mı sürekli web sitesi yaptığınız için sizin tecrübe ve öngörülerinize güvenerek onu tercih edeceğim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu